Buur(t)feest Amsterdam in Metro Amsterdam

Jaaa!!! Metro Amsterdam heeft een superleuk stuk over Buur(t)feest Amsterdam geschreven. Zie via deze link of het lees het verhaal hieronder.

BUUR(T)FEEST AMSTERDAM: KOPJE SUIKER LENEN KOMT WEER TERUG!

De pre-party van Buur(t)feest Amsterdam was een succes, organisator en zangeres Linda Oudendijk van Swing & Tell zong iedereen warm. / Fotocredit: John van Iperen

Op de balkons van de Reinier Claeszenstraat klonk zondagmiddag muziek. Het waaide hard en de gekleurde vlaggetjes wapperden er op los, maar koud had niemand het. Deels door de glühwein, maar vooral door alle buren die dicht tegen elkaar aan kropen, luisterden naar de muzikale noten en onderling buurttips uitwisselden: ‘ik weet nog wel een mannetje dat het water uit je kelder kan pompen…’ Een geslaagde pre-party van het Buur(t)feest, dat vanaf 22 mei elke maand wordt georganiseerd.

HELE STAD VEROVEREN
Te beginnen in West, maar als het aan organisator en zangeres Linda Oudendijk ligt, volgt de rest van de stad snel. „Ik heb op Google Streetview gekeken en overal zijn van dit soort huizenblokken met binnentuin, perfect voor het buurtfeest!” Het doel: weer echt contact met je buren krijgen, „hoe kan dat nou beter dan met een leuk feestje met goede muziek?” Je hoeft daarna de deur heus niet bij elkaar plat te lopen, „maar een extra huissleutel bij je buurman kunnen achterlaten, zou al fijn zijn.” 

WIE IS DIE OPERAZANGERES?
Buurvrouw Emilie Milders is enthousiast en heeft zelf ook nog een idee voor een artiest. „Ik hoor heel vaak een operazangeres in ons blok zingen, maar heb geen idee waar ze woont, het galmt zo…” Het is een muzikaal straatje, met drummer Arjeh Vos die 22 mei ook wel ‘zijn ding’ wil doen, misschien wel met de overbuurman die hij vaak op zijn gitaar hoort, „En steeds beter wordt. In het begin was het niet om aan te horen…” 

Amsterdam, 21-02-2016Linda Oudendijk en haar band Swing and Tell, gaven een buurtfeest in de Reinier Claesenstraat Amsterdam.

Muzikant Ben Jilan speelde vanaf zijn eigen balkon de buren toe. / Fotocredit: John van Iperen

MODDERPOTEN
Gastheer en gastvrouw Thijs Box en Friederike Joppen van 13h zijn het erover eens: beter een goede buur dan een verre vriend. Kopjes suiker van buurman en muzikant Ben Jilan, die zijn piano voor deze gelegenheid zijn balkon op heeft gesleept, lenen ze niet, „wel flessen wijn, we zakken regelmatig door met elkaar.” Bij het afscheid is er voor iedereen een lenteplantje van hun balkonwinkel De Balkonie en de modderpoten op hun keukenvloer nemen ze voor lief, „dat hebben we graag voor onze buurtjes over!” 

HOE MEER ZIELEN…
Buur(t)feest Amsterdam kreeg subsidie van ABC West voor dit sympathieke initiatief. Geen tonnen natuurlijk, lacht ze, maar wel genoeg om in mei door elke brievenbus van dit blok een envelop te kunnen schuiven met daarin vlaggetjes en ballonnen om het balkon te versieren. Lokale ondernemers doen ook graag mee, vervolgt ze. Zo sponsort The Wine Spot op deze pre-party de glühwein en Faam de pizza’s, waar de hongerige Reinier Claeszenaren op aanvallen. Met haar band Swing & Tell speelt Oudendijk ook op 22 mei en alle buren kunnen zich hier aanmelden, want: hoe meer zielen, hoe meer buurtvreugd. 

Geschreven door Iris Hermans

0 comments